Taustayhteisö

Kiponniemen toimintakeskuksessa järjestetään

  • leirejä kaikenikäisille ja -oloisille
  • kursseja, opintopäiviä ja seminaareja
  • häät, syntymäpäivät, hautajaiset ym. palveluja
  • yritysten henkilökuntapäiviä, neuvottelutapaamisia ja KIKY-tapahtumia
  • lomatoimintaa yksityisille ja ryhmille kaikkina vuodenaikoina
  • erilaisia yhteys-, retriitti- ja raamattutapahtumia

Kiponniemi on Suomen Vapaakirkon (http://www.svk.fi) valtakunnallinen toimintakeskus.

 Suomen Vapaakirkko on Suomessa syntynyt herätysliike. Se on vaikuttanut maassamme jo yli 120 vuotta. Luterilaisen kirkon piiristä itsenäistynyt kirkkokunta vaikuttaa sadan seurakuntansa kautta ympäri maata. Lähetys- ja kehitysyhteistyöprojektit puolestaan ulottuvat eri puolille maailmaa. Lähimmäisiä palvellaan muun muassa monipuolisen diakoniatyön ja lapsi- ja nuorisotyön avulla. Kiponniemen toimintakeskus Keski-Suomessa ja Suomen teologinen opisto Tampereella palvelevat niin lyhytkurssitoiminnan kuin tutkintoon tähtäävän teologisen koulutuksen saralla.

Vapaakirkon toiminnassa pääosassa ovat aina paikalliset seurakunnat. Seurakunnissa vapaakirkollisuus jalkautuu suomalaisen elämänmenon keskelle. Eri kokoiset seurakunnat toteuttavat tarkoitustaan itsenäisesti niissä puitteissa, joissa ne sijaitsevat. Seurakuntien koko vaihtelee parin pienryhmän kokoisesta aina tuhanteen jäseneen saakka. Palkattua henkilökuntaa on vähän, sillä maallikkoliikkeenä toiminta lepää seurakuntalaisten varassa. Se mahdollistaa aktiivisen osallistumisen ja toisaalta myös sen, että toiminnan sisältö kumpuaa jäsenten ja ympäröivän yhteisön tarpeista. Vuoden 2016 lopussa kokonaisjäsenmäärä oli reilut 15000.

Vapaakirkollisuuteen on aina kuulunut toiminta kristillisen vakaumuksen puolesta. Se merkitsee vaikuttamista yhteiskuntaan ja ympäristöön, jossa elämme. Kristillinen maailmankatsomus on ollut synnyttämässä ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivää yhteiskuntaa. Se on ollut luomassa ja toteuttamassa toimintaa, joka etsii vähäosaisten ja syrjäytyneiden huomioimista. Tällaisesta Vapaakirkonkin historia – ja toivottavasti yhä enemmän nykypäivä – kertoo.

Vapaakirkolliseen liikkeeseen kuuluu yhdessä tekeminen. Se tekee mielellään yhteistyötä muiden kristillisten kirkkojen ja tahojen kanssa. Alun perin ”allianssihenkisyytenä” tunnettu piirre on edelleen vahva. Tässä mielessä ei olekaan ihme, että Kiponniemen toimintakeskus palvelee myös muita kuin vapaakirkollisia yhteisöjä ja henkilöitä, jotka voivat järjestää omaa ohjelmaa. Myös koulujen leirikoulut ja rippikoulut ovat yleistyneet. Yritykset ja yhteisöt ovat käyttäneet Kiponniemen palveluita koulutus ja virkistystoimintaansa.

Tässä mielessä ei olekaan kaukaa haettu vanha sanonta sulatusuunista. Kiponniemi on paikka, jonne on helppo tulla ja jossa on hyvä olla.